Foto: Destinasjon Hemsedal (Hemsedal.com)
Samarbeidsavtalen er signert – nå starter gjennomføringen!
Av Eirik Løland, styreleder, og styremedlemmene Knut Horne, Christian Grorud, Finn Solbakken, Kathrine Roede, Christian Gjærstrøm og Morten Hasås
Onsdag 1. desember 2021 ble en viktig milepæl nådd. Hemsedal kommune og Hemsedal Fritidsboligforening inngikk en forpliktende samarbeidsavtale.
Onsdag 8. desember 2021 ble det gjennomført et informasjonsmøte for fritidsboligeiere på Teams – 130 personer deltok. Kommunen ved ordfører Pål Rørby var vertskap, og turistkontoret ved daglig leder Richard Taraldsen og Skistar ved destinasjonssjef Andreas Smith-Erichsen presenterte sine planer for henholdsvis Hemsedal 2030, og skianlegget. Og alle tre svarte utfyllende på spørsmål som medlemmene av Hemsedal Fritidsboligforening hadde sendt inn på forhånd. En stor takk til alle bidragsytere – dette var en veldig bra start!
Hvorfor en slik avtale?
Avtalen skal sikre at fritidsboligeiere blir tatt med på råd og gis innflytelse i saker som berører oss direkte eller indirekte. Avtalen skal også bidra til en tettere samhandling mellom kommunen og fritidsboligeierne. Kommunen ser på fritidsboligeiere som en viktig ressurs og har derfor også nedfelt dette i sin Strategiske næringsplan.
Hvem er vi?
Hemsedal Fritidsboligforening er en ideell interesseorganisasjon for fritidsboligeiere i Hemsedal. Formålet er å fremme medlemmenes interesser, og være en samarbeidspartner for Hemsedal kommune og andre aktører i både utviklingen og driften av Hemsedal. Lokale velforeninger/sameier og individuelle fritidsboligeiere kan være medlem.
Litt fakta. Hemsedal har i dag 3097 fritidsboliger, hvorav ca. 2200 hytter og ca. 900 leiligheter. De gir en fritidsboligbefolkning på ca. 10.000 (i gjennomsnitt 3 pers pr. husstand). I Hemsedal bor det 2575 fastboende (3. kvartal 2021). I 2021 vil fritidsboligeierne betale kr 14,2 mill. i eiendomsskatt. Fastboende vil betale kr 4,2 mill. Samlet eiendomsskatt i 2021, inklusive kraft og annen næring er kr 32,7 mill. – av dette betaler fritidsboligeierne 43,4 prosent. Kanskje ikke så rart at vi ønsker å ha et ord med i laget?
Hvem er fritidshemsedølen?
Vi er stolte og stabile fritidsbeboere. Vi er like stedbundet som andre fastboende. Vi er begeistrede og lojale Hemsedal-patrioter. Vi har vårt hjem nr. 2 i Hemsedal. Vi bruker mye av ressursene våre på hytte- og friluftsliv. Vi utgjør et viktig næringsgrunnlag for bygda. Som fritidsbeboere har vi ingen stemmerett, men vi betaler eiendomsskatt. Tradisjonelt har lokalpolitikere hatt blikket rettet mot sine velgere – og hva loven pålegger kommunen å gjøre overfor sine innbyggere. Da er det lett å glemme fritidsbeboerne!
Hva er vi opptatt av?
Majoriteten av fritidsboligeierne har valgt Hemsedal på grunn av naturen og mulighetene til et aktivt og allsidig friluftsliv. Mange har valfartet til Hemsedal «hele livet». Det gjør noe med tilhørigheten, identiteten og eierskapet til bygda. Vi registrerer at Hemsedal er i rivende utvikling når det gjelder å øke antall senger, og da spesielt sentrumsnært. I bunn og grunn heier nok de fleste på det. Samtidig skaper det også litt frykt for at utbyggingen skal løpe løpsk i higen etter økonomisk uttelling, … og plutselig var den flotte naturen ikke så flott lenger.
Som nevnt betaler vi kr 14,2 mill. i eiendomsskatt i 2021. For 2022 er det foreslått at skattesatsen fortsatt skal være to promille. De aller fleste forstår at Hemsedal, i likhet med mange andre kommuner, bruker eiendomsskatten til å få realisert store investeringer og få budsjettet i balanse. Men, som fritidsboligeiere er vi naturlig nok opptatt av at også vi får noe tilbake. Det fine er at det som er bra for oss, også er bra for fastboende. For eksempel å øke bevilgningene til og investeringene i friluftsliv.
Litt mere fakta: I budsjettforslaget for 2022 er det fra kommunens side lagt inn kr 480.000.- i driftstilskudd for løypekjøring, og det er lagt inn kr 270.000.- i driftstilskudd for sommervedlikehold av stier og løyper. Kr 3.353.500 er foreslått til investeringer i sykkelprosjektet (flytsti) og kr 200.000.- i driftstilskudd. I budsjettplanen for 2023 er kr 3.850.000.- øremerket nytt aktivitetsanlegg (betongparken).
Det er selvsagt flott med nye anlegg, men vi forstår ikke hvorfor det ikke satses mer på langrenn, vandring og tursykling? I tillegg til alpint og randonee er det disse aktivitetene fritidshemsedølen driver med. Kommunens budsjett viser en annen prioritering – det undres vi over.
Så er vi også opptatt av kommunale avgifter. Men, med det grunnleggende prinsippet om selvkost, handler det her mer om å forstå kalkylen og beregningsgrunnlaget. Så med god folkeopplysning, burde det være en av de enklere sakene å løse.
Men, vi er ikke bare opptatt av å kjempe for rettighetene våre. Vi er like opptatt av å bidra til utvikling av Hemsedal-samfunnet. Det finnes mange engasjerte fritidshemsedøler. Disse er beredt til å bidra med sine ideer, erfaring og kompetanse inn i ulike prosjekter. Som vi skrev innledningsvis, ønsker vi å være en samarbeidspartner for kommunen og andre sentrale aktører.
Vi gleder oss til å være med på laget!
Med ønske om et nært og godt samarbeid – hilsen Hemsedal Fritidsboligforening